Munchen – oktoberfestival – september 2010

Litt facts

Det begynte med et bryllup i 1810. Da kronprins Ludwig av Bayern giftet seg med prinsesse Therese von Sachsen-Hildeburghausen 12. oktober det året, innbød brudgommen byens borgere til fest.

Han ville ha dem med på feiringen med hesteløp, øl og andre forlystelser og hadde sørget for at Münchens bryggerier hadde brygget nok øl til den lystige anledningen.

Festen ga selvfølgelig mersmak. Kjapt ble Oktoberfest en årlig foreteelse. På folkemunne har den fått navnet «Wiesn», en forkortelse for Theresenwiese, den store plassen byen har kalt opp etter prinsessen. Siden 1810 har bare kriger (Napoleonskrigen og første og annen verdenskrig) og koleraepidemien som herjet mellom 1854 og 1873, stanset den årlige ølfesten. Når Münchens borgermester Christian Ude?

lørdag 18/9 inntar Wiens og presis klokken 12 tapper den første seidel med årets oktoberøl, er det derfor den 177. Oktoberfest han åpner. Deretter er det klart for tusener og tusener av andre til å slukke tørsten.

Oktoberfest i München er blitt verdenskjent og en turistmagnet av de store de 16 dagene festen varer. Ifølge Tysk Turistbyrå finner hvert år mer enn seks millioner mennesker veien til Theresenwiese. Over 20 millioner liter øl blir tappet fra kranene under festen. Litt mat hører også med; tradisjonelt går det i tyske pølser og salte kringler, men det fortæres også rikelig med svin og kylling. I vår tid går ikke Münchens Oktoberfest av veien for å servere vin heller. Og på bayersk vis både synges og danses det, til ompa ompamusikk.

16. til 20 september 2010

Som vi ser av “Litt facts” serveres det over 20 millioner øl under oktoberfestivalen. Reisefølget fra selskapet Tjini Sport Travel har nok en andel av denne mengden. Det satses på ny rekord i år, men det vil ikke være klart før før oktoberfestivalen er ferdig 4. oktober. Selskapet var godt forberedt til årets oktoberfestival med et særegent lederhosenantrekk + eget antrekk til elgen Braute. Hans rolle er i likhet av en del andre i selskapet litt udefinerbar. Vi kan si at han har en fri rolle! Hatten var pyntet opp bl a med en liten tøy elg, norsk flagg og ny logo til Tjini Sport Travel. Vi pyntet også opp hattene med 3 George Best-sitater. Kjell-Hugo og Lasse T hadde; “I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered”. Olve og Sigmund hadde; “I`ve stopped drinking, but only while I am asleep. Ole og Lasse M hadde; “In 1969 I quit woman and alcohol and it was the worst 20 minutes in my life”.

Vi hadde booket oss inn på Hotel Mariott Munich, ikke langt unna sentrum og nært Allianz Arena. Nettadresse; http://www.marriott.com/hotels/travel/mucno-munich-marriott-hotel/. Allerede da vi sjekket inn fikk vi en positiv melding med at det var fri vin, brus og øl i minibaren. Perfekt for vår tur. Ellers var det veldig bra spa-avdeling inklusive treningsrom på hotellet. En dag vi hadde på oss fullt lederhosen-antrekk fikk vi veldig god service hos Aiman (tror det var det han het) i baren. Han syntes elgen Braute var morsom og lånte han for å vise han til andre på hotellet. Når det gikk hotellansatte forbi ropte han på de for å vise frem Braute. Når Olve kom ned med blå/hvit stripet skjorte lurte Aiman (det gjorde vi også!) på hva dette var for noe. For å gjøre en lang historie kort fikk Olve og Lasse M låne hver sin hvite hotellskjorte. Kjempeservice! Vi fikk god kontakt med manageren Rebecca. Vi fikk tatt et bilde av hele gjengen som vi lovte å sende på e-post. Vi regner snart med å ha en egen avtale med hotellet. Alt i alt utrolig bra service på hotellet.

Lørdag 18/9 stod Bayern Munchen – Køln på agendaen på den flotte stadion, Allianz Arena. Banen ble ferdig 30. mai i 2005 og kalles for Schlauchtboot (gummibåten) på folkemunne. Stadionen endrer navn når mesterligafinalen går der i 2012 til Fussballstadion Munchen. I følge en statistikk har Allianz Arena en kapasitet på 66 000 tilskuere, mens det var 69 000 tilskuere mellom BM og Køln!! Kampen endte 0-0. Ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp, men dog en del bra spill der nok BM spilte altfor omstendig. Vi møtte på en gjeng fra Rogaland som hadde startet tidlig for å si det slik. En av de sa; “Me går ud i 100, så øger vi heller på etterhvert”.

Søndag hadde hele gjengen (inklusive Braute) dresset seg opp i Lederhusen. Inne på festivalområdet fikk vi mye oppmerksomhet. Vi hadde planer om å gå inn i et telt for å ta ei øl. Der var det en liten kø og vi fikk beskjed av en i døra at det var fullt noe han illustrerte med å vise oss håndflata. Da kom ei dame som jobbet der og dro oss ut av køa og tok oss med inn og fikk presset oss ned ved et bord. Hun ante vel at her var det litt salg på gang + noe liv! Kjell-Hugo betalte henne driks etter “Karlsen standard” med beskjed om at hun måtte ta vare på oss. Kort fortalt var det utrolig liv inne i teltet fra kl ett – halv to frem til klokka elleve da teltet stengte. I løpet av denne dagen har vel noen av oss blitt tatt så mange bilder av.

Turen var en sekser på terningen! Frister til gjentagelse. Mange diskusjoner uten konklusjoner i selskapet, bl a gikk en del av tida med på å diskutere handsregelen i fotball! Vi prøvde å kjø

re en brainstorming angående langtidsplan i selskapet, men det ble lite brain og lite storming for å si det slik. Får komme tilbake til langtidsplanen. En morsom episode var da Mr. Tjini fikk telefon midt på natta i ei drosje i Munchen og sa til drosjesjåføren; “It`s a phone for you”. Det var sjåføren i den andre drosja!

Selskapet er i riktig utvikling. Turen var et steg i riktig retning. Har slått gjennom i Tyskland. Eksponert for utrolig mange! Sjekk linken under!

Her er den sterke troppen som var klare for oktoberfestivalen; Fra venstre Lasse T (Mr. Tjini), Olve, Kjell-Hugo, Sigmund, Ole og Lasse M

En liten samling på hotellet!

Her har vi sikret oss litt Bayern Munchen-utstyr inklusive et skjerf til Braute

Jomfru Maria og Der alte Rathaus på Marienplatz

Vi skal ikke bli kritisert for ikke å ha vært kulturell

En treningsøkt hører selvfølgelig med!

God mat og drikker på en restaurant med god stemning! Vi får som fortjent!

Lasse M og en lokal bartender

Dama til venstre er nyift. Dette skulle tydeligvis markeres!

Da var hattene ferdige og klare til innsats!

På tur til Allianz Arena møtte vi en gjeng på 15 fra Rogaland. De hadde "startet" tidlig. Som en av de sa; "Me går ud i 100, så øger vi heller på!

Flott stadion!

En kjenning fra Bodø og Iris , Tor Jørgen med elgen Braute

Ser nok ut som en supporter!

Braute på nok en stadion!

69 000 tilskuere på kampen!

Gutta i baren på hotellet - Mariott Munich Hotel -klare for oktoberfest. Også Braute ikledd sin nye Lederhusen. Barkeeperen var en trivelig fyr som ga oss fantastisk service!

Dette bildet ønsket manageren Rebecca og barkeeperen Aiman (tror det var det) å få tatt. Vi har avtale om å sende bildet pr. e-post.

Her er alle unntatt Braute klare for innsats! Årets julekortbilde?

Her har også Olve og Lasse M kommet til i sine nye skjorter - lånt fra hotelet!

Ledelsen i Tjini Sport Travel. Resten av organisasjonskartet er vi usikre på

"Dyp" samtale med en "local"

I midten er vår vertinne fra "teltet". Hun plukket oss elegant ut fra køen!

En lykkelig gjeng fra Norge

Her er orkesteret som holdt liv i teltet!

Blid og fornøyd. En god egenskap!

Fortsatt en lykkelig gjeng!

Salg av de kjente kringlene!

Elgen Braute og Kjell-Hugo i god stemning! Elgen til venstre

Eksotisk i teltet!

Forbrødring! Spanjol til høyre. Sør-Afrika i midten (bodde i London)

Stilige drakter

En fornøyd sveitser som fikk låne Braute litt!

Tja! Ikke noe å si på innsatsen!

Populær hatt!

Kjel-Hugo fant seg en venn!

Og en til!

Vi ble tatt godt vare på av vår vertinne!

En ny "maskot" inn i selskapet?

Braute på sin runddans!

En spansk dame med elgen Braute

Rene skjære seiersdansen for Braute

Her har vi truffet på manageren Rebecca og en annen ansatt fra Mariott Munich Hotel

En dame fra New Zealand trivdes i selskapet.

Vår spesiallagde hatt var populær. Elgen har nesten slitt seg fra hatten!

Comments are closed.