Fotballforståelse og barn

I dag får vi fotball inn med større doser enn tidligere i form av mange kamper på TV, analyser, avisomtaler, fotballkamper ”live” både hjemme og borte. Med på dette lasset er også barna som får mange drypp av fotballens viderverdigheter. I tillegg er det mange dataspill på f eks Play Station der barna får et innblikk i mange sider av fotballen. Nå skal ikke jeg argumentere for stille TV-titting og dataspill, men selv i små doser kan dette være med på å pirre interessen og øke fotballforståelsen til barna.

Jeg har en sønn på 10 år og de første samtalene der jeg kan si vi har vært likeverdige og samtalene har hatt preg av kompisprat har ikke overraskende nok dreid seg om fotball. Denne fotballmodenheten slo meg da vi tidligere i år var i Barcelona og fikk med oss hjemmekamp til FC Barcelona på Camp Nou. I perioden før kampen var det diskusjoner om spillerne, hva de het, hvem som skulle starte etc. Han hadde full kontroll over spillerne, svakheter og sterke sider. Junior hadde også oversikt over hvilket system de spilte etter. Det skal sies at han har spesielt fulgt med Barcelona og har nok fått litt gratis gjennom dataspillet ”Fifa 07”. PÅ stadion kjente han igjen spillerne fra våre plasser et stykke opp på tribunen. Under kampen kommenterte jeg noen ganger hva den og den spilleren gjorde, men ble av og til korrigert av poden hvilken Barca spiller det var snakk om! Dommeren fikk høylytt gjennomgå av min sønn etter noen merkelige avgjørelser! Har pappa vært dårlig forbilde? Vi var litt uenig om hvordan Barcelona burde ha spilt på stillingen 2-0 (mot Deportivo La Coruna). Etter kampen var det kampanalyser uten at jeg ville ha merket forskjell hvis det var en voksen jeg hadde snakket med. Innimellom alle analysene tok junior seg tid til å forklare fotballens hemmeligheter for sin mor.

Poenget er at vi voksne ikke skal undervurdere fotballkunnskapen til barna. Som trener for 10-åringer har jeg fått mange fornuftige tilbakemeldinger på spørsmål om hvordan konkrete situasjoner skal løses. Modenheten i forbindelse med fotballkunnskap er nok mer utviklet enn på en rekke andre områder!

Lasse Tjønnøy

Ungdomsleder

FK Bodø/Glimt

Comments are closed.